Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 9 maja 2025 22:26
Reklama

NOWOCZESNE PRZETWÓRSTWO

Przetwórstwo rolno-spożywcze odgrywa kluczową rolę w produkcji żywności. Jednak wraz z postępem technologicznym i zmianami społecznymi zmieniają się też wymagania konsumentów, a przemysł rolno-spożywczy musi mierzyć się z nowymi wyzwaniami.
  • 17.05.2023 09:56
  • Autor: Grupa Tipmedia
NOWOCZESNE PRZETWÓRSTWO

Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.

Nowoczesne przetwórstwo – czym jest?

Nowoczesne przetwórstwo to podejście do produkcji żywności wykorzystujące innowacyjne technologie nastawione na integrację w modelu „od rolnika do konsumenta”. Efektywniejsze wykorzystanie surowców minimalizuje negatywny wpływ rolnictwa na naturę. Z uwagi na fakt, że świadomość żywnościowa konsumentów rośnie, coraz więcej klientów sięga po produkty pochodzące ze zrównoważonego przetwórstwa, uwzględniającego potrzeby społeczne, ekonomiczne i ekologiczne lokalnych społeczności.

Nowe technologie pozwalają zminimalizować ilość odpadów poprodukcyjnych oraz poprawić bezpieczeństwo żywności. Klienci coraz częściej chcą wiedzieć, skąd pochodzi żywność, którą kupują, oraz co się na nią składa. Dlatego też producenci muszą stawiać na transparentność produkcji i dystrybucji.

 

Sztuczna inteligencja, automatyzacja, cyfryzacja 

W przemyśle przetwórczym korzysta się już ze sztucznej inteligencji (AI) w celu analizy danych i ulepszania procesów. Dzięki AI producenci mogą wcześniej wykryć sygnały związane z zanieczyszczeniem lub brakiem zasobów, lepiej zaplanować proces przetwórczy i minimalizować straty. Automatyzacja pozwala na wydajniejszą kontrolę jakości wyrobów oraz eliminowanie czynników ludzkich prowadzących do błędów. Cyfryzacja pozwala skuteczniej nadzorować łańcuch dostaw – w przebiegu od rolnika do konsumenta – co z kolei zapewnia przejrzystość procesu zarówno dla kontrahentów, jak i odbiorców.

Bezpośrednia współpraca pomiędzy rolnikami, przetwórcami a konsumentami zwiększa znaczenie lokalnych rynków zbytu i przyczynia się do wzrostu gospodarczego regionów. Wprowadzenie takiego modelu wymaga jednak inwestycji w infrastrukturę i technologie, co zwykle wiąże się z niemałymi kosztami.

Więcej o nowoczesnym przetwórstwie dowiesz się z materiału wideo: https://www.youtube.com/watch?v=fp0B5nMCKBg

W obliczu zmian

Wraz ze wzrostem populacji i urbanizacją zapotrzebowanie na żywność rośnie. Jednocześnie ograniczenie zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba, może zakłócić równowagę między podażą a popytem na jedzenie. Producenci żywności muszą zmierzyć się z potrzebą dostosowania produkcji do nowych warunków klimatycznych. Produkcja żywności musi być zatem bardziej zrównoważona, dostosowana do miejscowych i globalnych warunków.

 

W ramach Wspólnej Polityki Rolnej zaplanowano wsparcie zarówno dla rolników planujących przetwarzanie i sprzedaż żywności, jak i przedsiębiorstw na obszarach wiejskich, z branży przetwórstwa rolno-spożywczego. Środki na realizację inwestycji w tym obszarze pochodzić będą z interwencji Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości (w gospodarstwie oraz poza gospodarstwem).

 

Szczegółowe informacje na temat wsparcia przetwórstwa rolno-spożywczego znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Fot. www.canva.com

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: AparatowyTreść komentarza: Obsługuje W-21 jak i W-107 :) Ujęcie wodneData dodania komentarza: 17.02.2023, 18:57Źródło komentarza: Na terenie Grupy Azoty Police znajdują się pozostałości po Hydrierwerke PölitzAutor komentarza: Krzysztof DżemikTreść komentarza: Nie polecam tej firmy jako pracodawcy.Data dodania komentarza: 10.02.2023, 22:42Źródło komentarza: Grupa Azoty Polyolefins poszukuje pracowników na różne stanowiska produkcyjneAutor komentarza: MamaTreść komentarza: W czasie pandemii żaden pracownik pani Kasi nie stracił pracy? Może dla tego że ciężar utrzymania placówek spadł na rodziców dzieci, którzy zmuszeni byli płacić opłatę stałą za dziecko mimo iż placówka nie świadczyła usługi w ramach zawartej umowy. Rząd pozamykał placówki a koszty ich utrzymania spadły na rodziców. Czy tak powinno funkcjonować sprawne państwo?Data dodania komentarza: 1.09.2022, 11:33Źródło komentarza: Dofinansowanie placówek przedszkolnych i żłobkówAutor komentarza: AniaTreść komentarza: Głosuję na NellęData dodania komentarza: 26.11.2020, 07:18Źródło komentarza: Nella Mazgiejko będzie reprezentować nasz region w plebiscycie Pokaż TalentAutor komentarza: KozaTreść komentarza: Troszkę źle napisaliście bo nie tylko modelkami były Policzanki Data dodania komentarza: 23.11.2020, 23:29Źródło komentarza: Lokalne firmy stworzą charytatywny kalendarzAutor komentarza: WojtekTreść komentarza: Co ma woda do śmieci ? Bo nie rozumiem ?????Data dodania komentarza: 11.11.2020, 10:57Źródło komentarza: Obawy Policzan w związku z nową metodą naliczania opłat za śmieci
Reklama
Reklama