Pinot Grigio – smak z natury
Szczep, jakim jest Pinot Grigio, charakteryzuje się białym po lekko różowy kolorem. W stylu może być lekkie, kruche oraz mocno wytrawne. Jest to domeną północy Włoch. Może też być tłuste, pełne, po miodowe w smaku. Sczep ten, w niewielkich ilościach można znaleźć w regionach Francji, Węgier, Austrii i Niemiec. W Ameryce znajdziemy go w stanie Oregon. Szczep ten można znaleźć też pod innymi nazwami, takimi jak m.in.: Petit Gris, Pinot Buot, Rulander, Auxerrois czy też Szukerbarat.
Pinot Grigio jest winem wytrawnym o lekko owocowym smaku. Zostało ono odkryte we Francji, a dokładniej w Alzacji. Charakteryzuje się średnią zawartością alkoholu, na poziomie około 11%. W zależności od tego jak długo trwa proces maceracji, uzyskuje kolor biało-szary, przez różowy aż po odcienie miedzi. W smaku jest delikatne, orzeźwiające. Można również wyczuć nuty kwiatowe. Będzie dobre dla amatorów smaków jabłek i cytrusów. Niektórzy ze smakoszy wyczuwają w tym winie aromaty korzenne, migdałowe oraz miodowe
Pinot Grigio jako dodatek do dań
Odmiana ta będzie dobra do takich dan jak delikatne sałatki czy też będzie się dobrze komponować z kuchnią śródziemnomorską. Smakować będzie wyśmienicie z owocami morza. Inne potrawy, do których pasuje ten szczep wina, to makaron spaghetti czy też pieczone warzywa z ulubioną rybą. Pinot Grigio cena, jaką należy zapłacić za tą odmianę, jest uzależniona od kilku czynników. Jednak jest warta tego wyśmienitego smaku. Zanurz się w lampce ulubionego trunku i ciesz się każdą chwilą. Co ciekawe wino to jest uprawiane w wielu zakątkach świata, gdzie uzyskuje odmienny smak, który przyciąga znawców i koneserów.