Obecny jest już na targowiskach i sklepach od jakiegoś czasu, choć cena niespecjalnie zachęca do kupna. Kilogram rabarbaru kosztuje ok. 12 złotych, ale można znaleźć oferty też i za 6 złotych. Lecz nawet przy wyższej cenie warto rabarbar kupić, bo to stała pozycja w letnim menu. Można dodać go do sałatek, piecze się z nim ciasta, a przede wszystkim w letnie dni sprawdzi się w postaci kompotu. I jeszcze jedno: rabarbar otwiera sezon na robienie dżemów. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Sałatka z kurczakiem i rabarbarem
Składniki:
- rabarbar,
 - oliwa,
 - przyprawy, sól, pieprz,
 - filet z kurczaka,
 - oliwa,
 - czosnek,
 - majonez,
 - jogurt naturalny,
 - koper,
 - pomidory koktajlowe
 - sałata.
 
Mięso z kurczaka należy przyprawić i ugrillować lub upiec, a następnie pokroić w kostki. Potem kurczak wraca na patelnię, ale dodajemy do niego rabarbar – połowę łodygi pokrojonej w kostkę podobnej wielkości, jak mięso. Wszystko lekko podsmażyć przez parę minut. Majonez, jogurt i czosnek mieszamy ze sobą i dodajemy odrobinę oliwy.
Do salaterki wkładamy sałatę (może być miks sałat), pokrojone pomidory, a na to zawartość patelni wraz z wytrąconym wywarem. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koprem.
Placek z rabarbarem
Składniki:
- rabarbar,
 - mały kubek jogurtu naturalnego,
 - 600 g mąki pszennej,
 - 200 g cukru,
 - opakowanie cukru waniliowego,
 - 3 jajka,
 - szklanka oleju,
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 
Umyty i obrany rabarbar kroimy na plastry o grubości ok 1 cm i zajmujemy się ciastem. Mieszamy najpierw suche składniki, a następnie dodajmy mokre. Całość ma połączyć jogurt. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę i układamy na wierzchu rabarbar. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Kompot z rabarbaru
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
 - 200 g cukru,
 - półtora litra wody.
 
Wodę z cukrem zagotować, a następnie dodać umyty i pokrojony rabarbar. Po ponownym zagotowaniu trzymać na ogniu przez ok. 10 – 15 minut. Podawać schłodzony. Można dodać listek mięty.
Dżem z rabarbaru
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
 - 500 g cukru.
 
Umyty, pokrojony rabarbar wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Odczekać ok. 15 minut i zacząć to powoli gotować. Najpierw na większym ogniu, następnie na mniejszym. Co jakiś czas należy zawartość garnka przemieszać. Powinno się to gotować około godziny, aż odparuje woda i całość zgęstnieje. Po ostudzeniu zawartość garnka przełożyć do słoików i je pasteryzować. Można też podawać świeży dżem.
                                                            
Napisz komentarz
Komentarze